נטילת תרופה המכילה קטניות בפסח
שאלה
אני לוקח תרופה קבועה לשיפור מצב רוח שמעורב בה כמות קטנה של תירס. האם אני יכול להמשיך לקחת את התרופה בפסח? בשנים האחרונות לא לקחתי את התרופה בפסח ומצבי הורע.
תשובה
שלום רב,
ראשית, יש לציין כי שאלתך נוגעת לאיסור הקטניות, שנוהג בקהילות אשכנז (רמ"א אורח חיים תנג, א) ומכאן שכל הדיון הוא רק לאשכנזים, או לעדות הספרדיים החוששים לאיסור קטניות.
עם זאת, קיים דיון בדבר הגדרת התירס כקטניות.
הגזירה על קטניות נגזרה באירופה, כמאתיים שנה לפני הגעת התירס לשם, שהגיע רק בתחילת המאה ה-16, לאחר הכיבוש הספרדי של אמריקה.
לפיכך, יש סברא לומר שהגזירה המקורית לא חלה על התירס, ובהתאם לכך כתב הרב דב ליאור (דבר חברון אורח חיים, תקא) שעקרונית היה ראוי להתירו (וזאת על פי אחרונים אחרים שקדמו לו ורצו ללכת בדרך זו: שאלת יעבץ ב,קמז; חוק יעקב תנג סעיף קטן ט; אגרות משה אורח חיים ג,סג), אלא שהואיל והמשנה ברורה אסר אותו בפירוש (תנג, סעיף קטן ד), להלכה יש לאוסרו- ועל כן המחמירים בקטניות נוהגים לאסור אכילת תירס.
לצד זאת, ישנן מספר נקודות נוספות להיתר במקרה זה והן:
א. התרופה רחוקה בצורתה מהקטנית הגולמית ואולי על זה לא חל המנהג.
ב. כמות של הקטנית בתערובת התרופה קטנה ואינה עיקרית.
בעניין זה יש לדון אם התירס אמור לתת טעם בתערובת או שהוא עיקרי לתרופה עצמה (שו"ת בית יצחק יא; אני מניח שהוא רק נועד לנתינת טעם אך אין לי ידע בעניין; מכל מקום מדובר בעוד שיקול להקל).
ג. התערובת יוצרה לפני הפסח ולכן אז היא בטלה ברוב, ולא כמו חמץ בפסח שבמקרה כזה ייאסר במשהו (בית יצחק שם).
ד. ייתכן שהתירס מופק ללא שימוש במים.
ה. קיימת מחלוקת באחרונים אם בשעת דחק של רעב יש להתיר תירס.
ו. לחולה (כמו גם לילדים קטנים) מקלים בקטניות, גם אם אין במחלה סכנה.
לסיכום, בתירס עצמו אין להקל כלל. אבל בתערובת קטנה שלו ובמקרה המתואר בשאלתך, יש להקל, וליטול את התרופה.
חג פסח כשר ושמח!
משה כהן